NICOLAAS PIETERSZ. BERCHEM (1620 - 1683): Landschap met rustende koeien en herders

Ets, afmetingen 35 x 29 cm (etsplaat), 60 x 54 (incl. lijst). Prijs € 280.

De 17e eeuwse Haarlemse schilder en etser Claes Berchem was al tijdens zijn leven zeer beroemd en geliefd om zijn pastorale en italianiserende landschappen. De ets die wij u bieden past volledig in dat beeld. Berchem was aanvankelijk sterk beïnvloed door de landschapsschilder Jan van Goyen, maar vond zijn eigen stijl en vestigde een geheel nieuwe traditie in de combinatie van een fraai italianiserend fantasielandschap rijk gestoffeerd met voortreffelijk uitgebeelde dieren en mensfiguren. Zijn werken stralen de rust uit van een kalme, tijdloze wereld.

Berchem was leermeester van Pieter de Hoogh maar had ook over de grenzen grote invloed, met name in Frankrijk, waar belangrijke schilders als Francois Boucher en Jean-Baptiste Oudry in zijn traditie moeten worden geplaatst.Het maken van etsen naar eigen schilderijen was voor veel schilders een goede bijverdienste. Het etswerk van Berchem wordt tot het beste van zijn tijd gerekend. Alleen in Rembrandt moest hij zijn meerdere erkennen.

De meeste etsen met thema’s als rustende koeien en herders fabriceerde Berchem in de jaren rond 1650 – 1660. De door ons geleverde prent is in uitstekende conditie en vrij van vlekken of schade. Passepartout en lijst maken het tot een vrolijk geheel en doen recht aan de grote kwaliteit van deze ets.

Nicolaas Pietersz. Berchem 117-1

Nicolaas Pietersz. Berchem 117-2

Nicolaas Pietersz. Berchem 117-3

Nicolaas Pietersz. Berchem 117-4