WILLY MARTENS (1856 - 1926): Portret van Greta Eschauzier

Gesigneerd rechtsonder; olieverf op doek, gemaroufleerd, maten zonder lijst 58 x 48 cm (ovaal). Prijs € 1.100.

Dit subtiel getoonzette portret is een fraai voorbeeld van de buitengewone portretschilderkwaliteiten van Willy Martens, een schilder die met name faam heeft verworven als hofschilder van Koningin Wilhelmina. Het schilderij is in perfecte conditie en gevat in de originele lijst.

De in Semarang geboren Martens heeft tussen 1876-1880 aan de Rijksacademie in Amsterdam gestudeerd. Hij vervolgde zijn studie in Rome en Parijs. In Parijs genoot hij onderricht van de historieschilder Fernand Cormon (1845-1924) en de befaamde portretschilder Léon Bonnat (1833-1922). Tot diens leerlingen behoren wereldberoemde schilders als Gustave Caillebotte, John Singer Sargent en Edvard Munch. Vanaf 1891 woonde Martens in Den Haag. Hij was directeur van museum H.W. Mesdag en voorzitter van Pulchri Studio. Naast genrestukken, figuurstukken en boereninterieurs heeft Martens decoratieve schilderingen aangebracht in het Koninklijk Huisarchief en in het woonhuis van mr. Simon Van Gijn in Dordrecht. Diverse Nederlandse musea bezitten werk van deze Haagse meester.

Martens heeft zich vooral als portretschilder onderscheiden. Eén van zijn meest bekende portretten is dat van de jonge koningin Wilhelmina met parasol in een parklandschap dat tot de collectie van Museum Paleis Het Loo behoort. Ook haar ouders koning Willem III en koningin Emma zijn door hem geportretteerd. Evenals Bonnat kan Martens tot de naturalistische stroming in de kunstgeschiedenis worden gerekend. Dat geldt ook voor zijn realistische en in fraaie kleurtonen geschilderd portret van Greta Eschauzier aan wie Martens via zijn echtgenote geparenteerd was. De koele enigszins afstandelijke schoonheid van Greta heeft Martens goed op het doek weten vast te leggen. De introspectieve blik in haar ogen geeft een psychologische diepte die de ware portretschilder kenmerkt en het portret tot een fascinerende aanwezigheid maakt, ook wanneer men de geportretteerde niet zelf heeft gekend. De handgeschreven Engelse tekst van een familielid van Greta op de achterzijde verleent een bijzondere authenticiteit aan dit schilderij.

Willy Martens 107-1

Willy Martens 107-2

Willy Martens 107-3

Willy Martens 107-4