WILLEM ADRIANUS FABRI (1853-1925): Bovendeurstuk

Linksonder gesigneerd, olieverf op paneel, afmetingen 160 x 75 cm. Prijs € 1875.

Voor afbeeldingen naar beneden scrollen!

Dit fraaie bovendeurstuk door Willem Adrianus Fabri (1853-1925) was waarschijnlijk aangebracht boven een dubbele deur (porte-brisée) van een monumentaal herenhuis. Het is aannemelijk dat Fabri dit maakte toen hij werkte voor de Rotterdams firma C.H. Eckhart. We dateren dit schilderstuk tussen 1890 and 1905. Het materiaal dat als drager is gebruikt is een aanwijzing voor de betrokkenheid van deze meubelfabriek.

Zorgvuldige inspectie door onze restaurator onthulde dat geperst karton is gebruikt, een vroege vorm van geperst plaatmateriaal, behoorlijk stevig en ongeveer zo zwaar als massief hout. We kennen dit materiaal als drager van gesculptureerde bovendeurstukken. Een handelsmerk van Eckhart was het gebruik van papier maché (carton-pierre) omdat dit eenvoudig was te modelleren voor bijvoorbeeld plafondornamenten. Een welbekend voorbeeld is het plafond van de Empire hal en salon van Koningin Wilhelmina in het voormalige koninklijke Paleis Soestdijk. De beide plafonds zijn gedecoreerd door Willem Fabri en zijn werknemers.

Geperst karton en papier maché zijn waarschijnlijk gebruikt uit oogpunt van kostenbesparing. Bovendien werkt karton in de tijd minder dan massief hout.

De geschilderde afbeelding is kenmerkend voor de trompe-l'oeuil haard- en bovendeurstukken van Fabri. We zien een stilleven met een ara en een kroonduif in een landschap met een klassieke ruïne onder een prachtige wolkenlucht. De ara is met gespreide vleugels op de pedestal geplaatst en kijkt in een diagonaal naar de kroonduif. Onder de ara is een sortering van vruchten opgestapeld op een zilveren schotel met een wijnkan ernaast. De rechts gedrapeerde doek functioneert als een repoussoir en creëert diepte.

Tussen 1890 en 1920 was Willem Fabri één van de belangrijkste decoratieschilders van interiers in Nederland die de zogenaamde genrestijlen beoefende. Er is nogal wat van zijn werk bewaard gebleven in paleizen (‘t Loo, Soestdijk, Noordeinde, Lange Voorhout), woonhuizen (Rotterdam, Delft, Dordrecht, The Hague, Utrecht) en overheidsgebouwen (inclusief de balzaal met Pompejaanse schilderingen in Paushuize in Utrecht).

Decoratieve schilderingen van Fabri komen zelden op de markt. Zowel het schilderwerk als het paneel zijn in uitstekende conditie. Omdat dit paneel als een decoratief schilderstuk was opgenomen in paneelwerk, is het nooit ingelijst. Enkele lichte beschadigingen van de originele montage en verplaatsing zijn zichtbaar aan de randen van het paneel. De laatste foto toont hoe een van origine decoratief bovendeurstuk een nieuw leven kan beginnen als een aantrekkelijk kunstwerk.

Willem Adrianus Fabri 2 147-1

Willem Adrianus Fabri 2 147-2

Willem Adrianus Fabri 2 147-3

Willem Adrianus Fabri  147-4

Willem Adrianus Fabri 2 147-5

Willem Adrianus Fabri 2 147-6

Willem Adrianus Fabri 2 147-7

Willem Adrianus Fabri 2 147-8

Willem Adrianus Fabri 2 147-9