Restauratie

De meeste van de schilderijen die wij u aanbieden zijn honderd jaar of ouder. Op elk schilderij slaat op den duur vuil aan. De vernislaag vergeelt. Het doek verliest spanning en er kunnen kleine schades zijn ontstaan. Het is één van de missies van Ars Decora om oudere schilderstukken weer in goede conditie te herstellen en met een lange toekomst de wereld in te zenden. Wij maken hiertoe gebruik van de diensten van de ervaren restaurateurs Jos Deuss en Famke van Beers. Jos Deuss was voor zijn pensionering chef restaurateur van het Dordrechts Museum en restaureerde in die positie beroemde stukken van uiteenlopende Hollandse meesters als Cuyp en Israëls en plafond- en marmerschilderingen (bekijk vooral de filmimpressie van zijn werk voor het Dordrechts Museum). Famke van Beers heeft de vakopleiding restauratietechnieken in Antwerpen voltooid en heeft sinds meer dan tien jaar haar eigen atelier.

De foto links laat zien wat een genoegen het oplevert een indrukwekkend doek als onze Joseph Middeleer te ontdoen van verouderde vernis en vuil. Dit grote schilderij is zeer pasteus geschilderd, waardoor het reinigen een bijzonder bewerkelijke klus was. Sindsdien straalt het doek alsof het nog maar kort geleden is geschilderd; alle nuances in de dakpannen en in de gestucte gevel zijn weer te zien. De onderrand van het doek is verstevigd zodat de spanning in het doek kon worden hersteld.

Retoucheren laten wij zo beperkt mogelijk doen. Slijtage is in bepaalde opzichten te prefereren boven overschildering. Kleine, storende lacunes in de verf worden aangestipt.

Ook de bevestiging van het doek in de lijst krijgt van ons alle aandacht. Vaak zit een doek bij aankoop slecht in de lijst: er zijn kieren, er staat spanning op het schilderij of er ontstaat schade door beweging. De doeken die u bij ons koopt, zitten goed in hun lijst. Oudere lijsten horen hun verleden te tonen, maar hinderlijke schades worden door ons hersteld.

Papierrestauratie

Recent kochten wij olieverfschilderingen op papier uit het begin van de negentiende eeuw. Het papier is bros en mede door de aangebrachte olieverf breekbaar. Aan de randen ontbraken wat snippers en op enkele plaatsen waren scheurtjes ontstaan, gelukkig niet tot in de schildering zelf. Papierrestaurateur Sophie van de Water heeft op ons verzoek de beschadigingen gerepareerd en marges aangebracht, waardoor het oorspronkelijke werk beschermd is en weer makkelijker kan worden gehanteerd.

Een investering in een zorgeloze toekomst

Al deze werkzaamheden zijn specialistisch handwerk en daardoor kostbaar, maar werken in slechte staat aanbieden is voor ons geen optie. De geïnvesteerde kosten spelen een rol in de verkoopprijs. Maar u kunt er daarmee van op aan dat na aanschaf tot in lengte van jaren geen uitgaven aan het kunstwerk noodzakelijk zijn.