OTTO EERELMAN (1839 - 1926): Communiemeisje

Gesigneerd rechtsonder, aquarel, maten zonder lijst 16 x 12 cm (ovaal). Prijs € 525.

Een vertederende kleine aquarel van een meisje dat ter communie gaat, bijbeltje in de hand; gevat in een decoratief lijstje getooid met een bijzonder toepasselijke strik. Zowel aquarel als lijst zijn puntgaaf.

De in Groningen, Antwerpen, Parijs en Brussel geschoolde kunstenaar Otto Eerelman is vermaard vanwege zijn taferelen van paarden en honden. Maar ook als genre- en figuurschilder heeft Eerelman zich onderscheiden. Tussen 1874-1876 volgde hij een speciale studie in Brussel om zich als figuurschilder verder te ontwikkelen. Dat de Groninger het schilderen van personen als geen ander beheerste laat deze buitengewoon fraaie aquarel van een ‘communiemeisje’ zien. Dat de jongejuffrouw ter communie gaat is te zien aan het bijbeltje dat zij vasthoudt in haar rechterhand. Het meisje kijkt ons vanuit haar fijne gezichtje recht aan met een expressieve en intelligente blik.

Bij een aquarel fungeert het papier niet alleen als drager maar maakt het zichtbaar deel uit van het kunstwerk. Dat is ook hier het geval. Eerelman heeft met een minimum aan middelen waaronder het aanbrengen van witte hoogsels een optimaal schilderkunstig effect weten te bereiken. De aquarel is gevat in een mooie ovalen Lodewijk XVI lijst. De strik bovenop de lijst komt terug op het bruidskleed van het meisje.

Het werk van Otto Eerelman bevindt zich in alle belangrijke museale collecties in Nederland, waaronder het Rijksmuseum, Museum Boijmans van Beuningen en het Groninger museum. Zijn werk mag zich in een onverminderd grote belangstelling verheugen. Over leven en werk van Otto Eerleman zijn diverse monografieën verschenen.

Otto Eerelman 113-1

Otto Eerelman 113-2

Otto Eerelman 113-3