HENRI SALLEMBIER (ca. 1753-1820): Zes decoratieve ontwerpen

Zes etsen (complete serie) vervaardigd en gegraveerd door Henri Sallembier, ca. 1780 (2e Cahier de L’oeuvre). Afmetingen ca. 34 cm (h.) en 22 cm (br.). De etsen zijn uitgeven ‘A Paris chez Chereau rue des Mathurins. Avec Privilège du Roy’ en zijn genummerd 1 tot en met 6. In de rechter bovenhoek staat de letter ‘B’. Conditie: Hier en daar zijn wat lichtbruine, niet storende vlekjes te zien (zie de foto’s). We kunnen deze etsen desgewenst voor u laten reinigen. Prijs € 230.

De schilder, ornamenttekenaar en graveur Henri Sallembier (ook wel Salembier of Sallambier) geldt met zijn vele ‘sehr graziösen und eleganten’ (bron: Thieme Becker) ontwerpen als wegbereider en belangrijke vertegenwoordiger van de Lodewijk XVI stijl. Benezit spreekt zelfs van ‘une influence préponderante sur le style de l’époque Louis XVI par ses dessins et ses ornements’. Sallembier was een navolger van Jean-Louis Prieur de oudere en wordt als ontwerper nog hoger aangeslagen vanwege zijn elegante composities en eenheid van stijl. Van zijn hand verschenen tal van ontwerpen met arabesken, cartouches, voluten, guirlandes, trofeeën alle volgens strakke symmetrie gerangschikt. Zijn ontwerpen die tussen 1770- en 1820 in 30 series (cahiers) werden gepubliceerd gelden als de belangrijkste voorbeelden voor kunstnijveraars (decoratieschilders, smeden, meubelmakers, bronsgieters en stoffeerders) die de Lodewijk XVI stijl toepasten.

Hoewel er slechts enkele geschilderde panelen aan Sallembier worden toegeschreven, neemt men aan dat de meester veel van zijn decoratieve ontwerpen zelf heeft uitgevoerd. Dat geldt mogelijk ook voor de complete set van zes ontwerpen voor decoratieve panelen die zijn uitgebracht onder de naam ‘Cahier d’Arabesques Composés et Gravés par Salembier’. Alfred de Champeaux die een geschiedenis van de decoratieve schilderkunst schreef vond ze zo fraai dat hij drie van de zes etsen die wij aanbieden in zijn standaardwerk reproduceerde.

Henri Sallembier 126c-1

Henri Sallembier 126c-2

detail


Henri Sallembier 126c-3

Henri Sallembier 126c-4

Henri Sallembier 126c-5

detail


Henri Sallembier 126c-6

Henri Sallembier 126c-7

Henri Sallembier 126c-8

Henri Sallembier 126c-9

Henri Sallembier 126c-10

detail