HENDRIKUS JACOBUS ESHUIJS: ontwerp voor een affiche voor het toneelstuk Gijsbrecht van Aemstel van Joost van den Vondel

Gesigneerd rechtsonder, gouache met grondtekening in houtskool op papier, afmetingen 160 x 82 cm. Prijs € 250.

Dit zwierige groot formaat affiche-ontwerp neemt u mee naar het begin van de vorige eeuw, toen voorstellingen van de vaderlandse toneelklassiekers nog tot de hoogtepunten behoorden van het uitgaansleven. Hoewel, de Gijsbrecht van Aemstel weet ook heden ten dage nog te bekoren, getuige de recente reeks voorstellingen door Het Toneel Speelt. Door zijn verticale oriëntatie en het stemmige rood en zwart komt dit authentieke ontwerp van Hendrik Jacob Eshuijs bijzonder tot zijn recht op een centrale en goed uitgelichte plek in een hoge ruimte of hal. Desgewenst kan Ars Decora voor u de inlijsting verzorgen.

De kunstnijveraar, kunstschilder en beeldhouwer H.J. Eshuijs woonde en werkte in Rotterdam. Eshuijs is een relatief onbekende kunstenaar die uiteenlopende stijlen heeft beoefend waaronder het symbolisme , de Art Deco en het Kubisme. Omstreeks 1914 volgde Eshuijs waarschijnlijk als avondstudent lessen aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten. In 1912 wordt hij namelijk in het adresboek vermeld met als beroep ‘teekenaar’ wat doet vermoeden dat hij als ontwerper verbonden was aan een meubelfabriek of zelfstandig ontwerpatelier. Uit deze periode dateren ontwerpen voor behangsels, een plafondstuk en twee tondo’s. Uit een latere periode dateert een ontwerp voor een platelen herdenkingsbord t.g.v. het twintigjarig bestaan van het Rotterdamse Conservatorium. Ook heeft Eshuijs volgens de gerenommeerde kunsthandel Simonis en Buunk monumentale wandschilderingen vervaardigd. In 1914 ontving Eshuijs een eervolle vermelding voor een ontwerp met als motto ‘Arbeid’. Een jaar later werd hem een zilveren medaille toegekend voor handtekenen, voor een ontwerp met als motto ‘Zwart en Wit’.

Uit de ons bekende symbolistische tekeningen kan men opmaken dat Eshuijs een zeer begaafd tekenaar was. Het affiche dat Eshuijs ontwierp voor het vermaarde toneelstuk van Vondel ‘Gijsbrecht van Aemstel’ is een fraaie proeve van deze veelzijdige kunstenaar. Waarschijnlijk was Eshuijs erg gehecht aan dit ontwerp want het maakte deel uit van zijn nalatenschap. Diverse sierkunstenaars hebben zich bezig gehouden met ‘Gijsbregt’, waaronder Der Kinderen, Zijderveld en Berlage. Laatstgenoemde ontwierp in 1894 de décors voor de Amsterdamse Stadsschouwburg en van deze vermaarde kunstnijveraar is ook een affiche bekend. Het decoratieve ontwerp van Eshuijs staat dus in een lange traditie. De zwierige initiaal en het uiteinde van de banier refereren naar de Jugendstil.

Hendrikus Jakobus Eshuijs Affiche 130-1

Hendrikus Jakobus Eshuijs Affiche 130-2

Hendrikus Jakobus Eshuijs 130-3

Hendrikus Jakobus Eshuijs 130-4

Hendrikus Jakobus Eshuijs 130-5