GEORGE GOODWIN KILBURNE (1839 - 1924): Schaakmat

Gesigneerd linksonder, aquarel, maten 24 x 17 cm (aquarel), 41 x 34 cm (incl. lijst). Prijs € 650.

Deze sfeervolle aquarel van van George Goodwin Kilburne past in een Europese, en niet in de laatste plaats Engelse (o.a. William Hogarth) traditie van ‘conversation pieces’, waarin personen of types worden geportretteerd in een meer of minder spannende interactie en in een vaak betekenisvolle omgeving. We zien een rijk en warm huiselijk interieur, waarin een jonge dame en oudere heer een schaakspel spelen onder het waakzaam oog van een hondje. Het ongebruikelijk rijke kleurgebruik en vooral de prachtig in wit opgehoogde jurk geven blijk van de hoge capaciteiten van Kilburne als aquarellist.

Kilburne begon zijn kunstenaarsloopbaan als leerling van de vermaarde Victoriaanse Londense firma Dalziel die illustraties vervaardigde voor talloze tijdschriften en boeken waaronder Alice in Wonderland van Lewis Carroll. Tot de kunstenaars die illustraties verzorgden behoorden Whistler en de Pre-Rafaëlieten Rossetti, Holman Hunt en Millais. Een zeer stimulerende omgeving om het vak van houtgraveur en illustrator onder de knie te krijgen. Zijn nauwkeurige manier van werken en oog voor detail dat zijn kunstwerken kenmerkt heeft Kilburne ongetwijfeld geleerd in de zes jaar dat hij voor Dalziel werkte. Uiteindelijk besloot Kilburne zich toe te leggen op de aquarel en het schilderen met olieverf. Na in 1863 zijn entree als schilder te hebben gemaakt in de Royal Academy trad hij drie jaar later toe tot de gerenommeerde ‘New Water Colour Society’ (tegenwoordig ‘The Royal Institute of Painters in Watercolours’). In korte tijd wist Kilburne een grote reputatie op te bouwen en behoorde hij tot de meest gezochte kunstenaars in Engeland. Kilburne was gespecialiseerd in het schilderen van rijk aangeklede ‘upper class’ interieurs waarin modieus geklede dames de aandacht trekken. Ex-Keizerin Eugenie van Frankrijk was zeer geporteerd van zijn werk en verzocht hem de interieurs vast te leggen van haar overleden gemaal Napoleon III. Kilburne heeft zijn werk talloze malen geëxposeerd. Zijn voorkeur ging uit naar de aquarel en in dat genre heeft hij geëxcelleerd. Zijn werk bevindt zich in diverse museale collecties waaronder de Walker Art Gallery in Liverpool en de National Art Gallery in Sydney.

De aquarel die Ars Decora aanbiedt werd door Kilburne in 1874 vervaardigd. Met een beperkt coloriet en optimaal gebruik makend van de basiskleur van het papier, heeft de kunstenaar een prachtig sfeerbeeld opgeroepen. Men voelt als het ware de warmte die de haard afgeeft. Ondanks het soms schetsmatige van de aquarel heeft Kilburne het interieur nauwkeurig in beeld gebracht. Zie bijvoorbeeld het goudleer op de muren en het voetkussen waarop het linkerbeen van de dame rust. Het tafereel heeft iets mysterieus. Heeft de dame de heer schaakmat gezet of is er meer aan de hand? Kilburne’s meesterschap blijkt uit de subtiele toepassing van het wit op de aquarel. Dat geeft het kunstwerk een bepaalde dynamiek die het oog van de beschouwer prikkelt. Op deze aquarel is Goethe’s aforisme van toepassing: ‘In de beperking toont zich de meester’.

De aquarel is in perfecte staat. Passepartout en de smaakvolle lijst zijn nieuw.

George Goodwin Kilburne 108-1

George Goodwin Kilburne 108-2

George Goodwin Kilburne 108-3

George Goodwin Kilburne 108-4