FRANZ XAVER SIMM (1853 - 1918): twee paneeltjes, jongen en meisje

Gesigneerd rechtsonder en gemonogrammeerd linksonder; verso stempel: Original von Franz Simm, IV 134, bestätigt von Robert Simm. Twee panelen 25 x 13 en 23 x 12 cm.

Deze twee charmante paneeltjes bieden we als duo aan. Vanwege de stilistische overeenkomsten en het kleurenpalet komen ze juist als pendanten prima tot hun recht. Door de goede vulling van het beeld en het lage perspectief lijken de schilderingen veel groter dan ze in werkelijkheid zijn. De paneeltjes zijn in perfecte staat.

Franz Simm werd in Wenen geboren als zoon van een kerkschilder. De jonge Simm bezocht de Akademie der Bildenden Künste in zijn geboorteplaats en ontving onderricht van de bekende Duitse kunstschilder Anselm Feuerbach. Zoals veel schilders van zijn generatie bracht Simm vijf jaar door in Rome, voordat hij zich definitief in München vestigde. Simm, die zijn carrière begon als boekillustrator heeft veel kleine schilderijen vervaardigd met genretaferelen, maar ook het grote formaat ging hem goed af. In 1881 kreeg Simm de opdracht om de muren van het trappenhuis van het Kaukasische Museum in Tbilisi (in Georgië) te decoreren. Voor zaal X in het wereldvermaarde Kunsthistorisches Museum in Wenen vervaardigde Simm in 1890 zeven prachtige plafondschilderingen met zinnebeeldige voorstellingen. Simm bevond zich in goed gezelschap want in dezelfde periode was Gustav Klimt bezig met het decoreren van het trappenhuis van het museum.

In veel van zijn schilderijen komt het decoratieve aspect van zijn schilderkunst terug, zo ook in zijn hier aangeboden voorstellingen van een jongen en een meisje. Met zijn brede penseelstreek, lichte toets en fraai coloriet heeft Simm twee paneeltjes geschilderd die duidelijk maken waarom deze negentiende-eeuwse meester onverminderd geliefd is.

Franz Xaver Simm 121-1

Franz Xaver Simm 121-2

Franz Xaver Simm 121-3

Franz Xaver Simm 121-4

Franz Xaver Simm 121-5

Franz Xaver Simm 121-6

Franz Xaver Simm 121-7

Franz Xaver Simm 121-8

Franz Xaver Simm 121-9