CORNELIS JAN (CEES) MENSION (1882-1950): Samsom en Delilah

Krijttekening, gesigneerd rechtsonder, afmetingen 85 x 75 cm (incl. lijst), 50 x 42 cm (tekening). Prijs € 650.

De in Delft geboren Cees Mension is vooral bekend en gewaardeerd als diertekenaar, maar in deze grote tekening leeft hij zich uit op het bijbelverhaal van Samsom / Simsom, de krachtpatser die verleid werd door Delilah en met het afknippen van zijn haarlokken ook zijn fysieke kracht verloor. Wellicht zocht Mension het dierlijke in de mens met dit sensuele en exotische beeld. De naakte vrouwfiguur is zeer trefzeker neergezet en contrasteert op spannende wijze met de gehelmde Samson. Gevat in een met fluweel bekleed dubbel passepartout en een fraaie gouden lijst past dit werk uitstekend op een niet te lichte locatie in bijvoorbeeld een boudoir of op een schoorsteenmantel.

Cees Mension bezocht de Teekeninrichting in zijn woonplaats Delft en later de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Daar kreeg hij onderricht van Franz Helfferich (1871-1941). Evenals zijn leermeester schilderde Mension landschappen en daarnaast stadsgezichten, stillevens en portretten in een impressionistische stijl. Bekend werd Mension met zijn schilderijen, tekeningen, litho’s en etsen van exotische dieren zoals apen en tijgers die hij in de Rotterdamse dierentuin op papier en doek vastlegde. Mension heeft ook boekillustraties verzorgd zoals voor ‘Timon en Matjan. Een Indisch sprookje (1924)’. Mension werkte vanaf 1919 als docent handtekenen aan de Technische Hogeschool in Delft, waar hij een naaste medewerker van Karel Sluyterman (1861-1931) was. Van deze hoogleraar decoratieve kunst en ornamentleer, tevens een begenadigd kunstnijveraar, zou Mension in 1929 een fraai portret schilderen. Vanaf 1943 was Mension tevens als docent verbonden aan de Haagse Academie van Beeldende Kunsten.

Als portretschilder kreeg Mension veel opdrachten van welgestelde burgers. Koningin Wilhelmina verstrekte Mension in 1933 de opdracht om de teckels van haar gemaal op doek vast te leggen voor diens verjaardag. Naast het Koninklijkhuis Archief bewaren museum het Prinsenhof, de TU Delft en het museum Paul Tetar van Elven werk van Mension. In laatstgenoemd museum werd in 2010 een overzichtstentoonstelling gehouden van het werk van deze Delftse meester. Vanaf 1913 tot aan zijn dood in 1950 was Mension lid van Arti et Amicitiae Amsterdam.

De tekening en inlijsting zijn in zeer goede staat. Over de tekening loopt een lichte, niet storende vouw.

Cornelis Jan Mension 139-1

Cornelis Jan Mension 139-2

Cornelis Jan Mension 139-3