BOVENDEURSTUK (dessus-de-porte), slapende putti / bacchanten

Olieverf op doek, ongesigneerd, in originele vergulde lijst, afmetingen 55 x 44 cm (schildering), 70 x 59 cm (incl. lijst). Prijs € 850.

Schilderkunst en decoratie komen samen in deze charmante en door de antieke lijst toch ook monumentale brunaille van twee putti, die omringd door truiventrossen een diepe roes lijken uit te slapen. Het betreft van oorsprong een bovendeurstuk of wellicht een haardstuk dat was opgenomen in negentiende eeuwse paneelbetimmering, maar het komt ook als los element in een modern interieur zeer tot zijn recht. Zie voor een voorbeeld van een historische plaatsing als haardstuk ons blog over villa Rams Woerthe.

Een uitgebreidere toelichting vindt u in ons blog over bovendeurstukken. Daarin worden ook de grisailles genoemd: een imitatievorm van beeldhouwwerk. Een variant van de grisaille is de zogenaamde brunaille. Bij de brunaille domineert de bruinroze tint meestal in combinatie met het witte linnen van het schilderdoek. Dat is goed te zien op onze ovalen brunaille. Dit fraai ingelijste negentiende-eeuwse bovendeurstuk is afkomstig uit België, waar deze kunstvorm eveneens beoefend werd en veelal op een hoger niveau dan in ons land. Het schilderij verbeeldt twee bacchanten (dienaren van de God Bacchus) die mogelijk te diep in het glaasje gekeken hebben. De drie druiventrossen staan symbool voor deze Romeinse god van de wijn, tevens zoon van Jupiter. De poezelige lichaampjes van de beide putti zijn heel fraai geschilderd. Dat geldt ook voor de beide aandoenlijk en levensecht ogende gezichtjes. Decoratieschilders gebruikten soms echte kinderen als model om dergelijke figuren te schilderen.

Deze brunaille is in uitstekende conditie, gevat in de originele lijst, recent gereinigd en van een dun mat vernislaagje voorzien.

Brunaille bacchanten 119-1

Brunaille bacchanten 119-2

Brunaille bacchanten 119-3

Brunaille bacchanten 119-4

Brunaille bacchanten 199-5