ALFRED DUMONT (1828 – 1894): Portret van een jongedame

Gesigneerd aan de rechterkant, olieverf op paneel, maten 27 x 20 cm (paneel), 36 x 31 cm (incl. lijst). Prijs € 1.950.

Het is ons opgevallen hoeveel mensen gefascineerd raken door dit kleine paneeltje met de schildering van een jongedame in lokale kledij. Misschien is het de curieuze tegenstelling tussen haar wat bedeesde uitstraling, een beetje als van een dienstmeisje, en de welstand die spreekt uit haar sieraden, haardracht en roomblanke huidskleur. We kunnen alleen maar groot respect hebben voor de Zwitserse schilder Alfred Dumont, wiens kunstenaarschap groot genoeg was om zoveel persoonlijkheid over te brengen op zo’n relatief bescheiden paneel. Hier is een interessante parallel te leggen met de schilder Albert Anker, met wie Dumont goed bevriend was en die geliefd is vanwege zijn gevoelvolle weergave van in het bijzonder jonge kinderen – bijvoorbeeld zijn beroemde “Kleine Kartoffelschälerin”.

De kunstschilder Alfred Dumont werd geboren in het Zwitserse Baulmes. Na zijn rechtenstudie besloot Dumont om kunstschilder te worden en ging hij in de leer bij de Geneefse historie- en portret schilder Jean Léonard Lugardon (1801-1884). Dumont vervolgde zijn studie in Düsseldorf waar de ‘Düsseldorfer Malerschule’ van de landschapsschilder en Italianisant Oswald Achenbach (1827-1905) furore maakte. Dumont sloot zijn studie in Parijs af als leerling van de vermaarde Frans-Zwitserse schilder Charles Gleyre (1806-1874). Als leraar aan het ‘Atelier de Delaroche’ heeft Gleyre, die jarenlang in Italië en de Oriënt had gereisd, een grote invloed uitgeoefend. Mogelijk heeft Dumont in diens atelier de bekende Zwitserse schilder Albert Anker(1831-1910) leren kennen met wie hij later veel zou optrekken. Ook Dumont was net als Gleyre een veel bereisd man en zou uiteindelijk een wereldreis maken. Dumont heeft zich onderscheiden als landschaps- en genreschilder en was een bekwaam tekenaar. Hij exposeerde zijn werk zowel in Zwitserland als in Frankrijk. Musea in Genève, Basel, Bern en Winterthur bezitten werk van hem. Een groot deel van zijn tekeningen en studies bevindt zich in de collectie van de ’Société des Arts’ in Genève.

Het portret van het ‘Meisje van Graubünden’ is een onmiskenbaar meesterstuk. Het gezichtje, met een ontroerend tedere blik, een wat timide geknepen mondje, het prachtig geschilderde oor en het lichte dons bij de slapen, geaccentueerd door het glimmende pareltje, heeft Dumont op fenomenale wijze gepenseeld. De stof van de rok heeft Dumont hier en daar met een simpele Rembrandteske penseelstreek weergegeven. Om kort te gaan een portret met museale allure. Het paneel is in voortreffelijke staat, de vernis hebben wij laten vervangen waardoor het ondanks zijn leeftijd weer een zeer frisse indruk maakt.

Alfred Dumont 101-1

Alfred Dumont 101-2

Alfred Dumont 101-3

Alfred Dumont 101-4